1
bootstrap carousel by WOWSlider.com v8.7
KÖYÜMÜZ - TARİHÇE
Dağkuzören, Ankara ilinin Çamlıdere ilçesine bağlı bir mahalledir.

Sırasıyla Kuzvirandağ, Dağkuzviran, Dağkuzören adını almıştır.

Ankara il merkezine 125 km, Çamlıdere ilçesine 35 km uzaklıktadır.

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir

Her mevsim kendine has iklimi doğası ve insanıyla keşfedilmemiş özgün bir diyar Dağkuzören.

Ä°lgili resim
    
Dağkuzören Mahalle halkının kesin olarak nerden geldigi bilinmemektedir. Asyadan, Anadoluya göç eden, hayvancılıkla uğraşan ve göçebe hayatı yaşayan "Yörük" topluluklarına köy, yaylak ve kışlak yerleri verilmistir. Bu yörüklerin bugünkü Dağkuzören de yerleştikleri tahmin edilmektedir. 

Dağkuzören'in kuruluş tarihinin 1463 ten sonra, 1523 ten önceye raslamasıda, Yörüklerin zorunlu iskana tabi tutuldukları tarihle örtüşmesi ve yörüklerle ilgili anlatımları andıran yer isimlerininde bulunması bu tezi  kuvvetlendirmektedir.

Adının  1800 lerin başında Yabanabat kazasına baglı diger iki köyle (Kizilcahamam a bagli Bezcikuzören ve Eyerlikuzören)  aynı olması sebebiyle karışıkliga yer vermemek için köyün cografi özelligininide yansıtan "dağ" kelimesi eklenerek köyün adı "Kuzvirandağ" olmuştur. 

Cumhuriyet döneminin başlarında sona eklenen "dağ" kelimesi başa alınarak "Dağkuzviran"olmuştur. Daha sonra dil inkilabi neticesinde "viran" ların "ören"e cevrilmesiylede "Dagkuzören" olmuştur.

Dağkuzören Mahallesi 3 mahalle olarak kurulmuş, Ahmetler ile Ören mahallesi bir mahalle iken daha sonra tahminen 1700 lerin sonlarında birbirlerinden ayrılarak 2 mahalle olmuslardır. Dağkuzören 1463 -1523 seneleri arasinda Osmanlı döneminde kurulmuş köylerdendir. Ilk defa 1523 devlet defterlerinde ismi yer alan Dağkuzören Mahallesinin adı, eski dilde "güneş görmeyen yer, gölge yer" anlamına gelen "Kuz" kelimesiyle, eski yerleşim yeri anlamina gelen "Viran"kelimesinin birleşmesinden oluşmuş "Kuzviran" olarak geçmektedir.

Mahalle sınırları içerisinde rakımı 2044 m. olan ankaranın en yüksek tepesi bulunmaktadır,mahyatepesi senilen mevkide orman bakanlıgının yangın gözetleme kulesi bulunmaktadır.

Bursa kadısı Ömer Kamil Efendi, oğlu bursa kadısı ve ulu cami imamı hatibi kadı Ahmet Hamdi Efendi ile yine oğlu hafız ve müderris Mehmet Kemal Efendi , müderris Hüseyin Efendi, Kızılcahamam müftüsü ve kurucus koca muftu Abdullah Bilgin Hoca tarihi şahsiyetlerdir. bu şahsiyetler Dağkuzören de egitim ve öğretime verilen önemin göstergesidir.

Ömer Kamil Efendi ile Ahmet Hamdi Efendi ve hafız Mehmet Kemal Efendi Dağkuzören li Osman Hoca gillerden olup Ayaşa oradan Bursaya gitmiş bir ailedir.Her üçüde Ankara fetvasına milli mücadelede imza atmışlardır.
Dağkuzören  Ankaranın egitimine katkı sağlayan ilkögretim müfettişi Ali Bilgin yörede tanınmış bir eğitimcidir.Aynı köyde kamu yönetimi uzmanı-müdettiş-öğretmen ve yönetici Mustafa Bilgin meb merkez teşkilatında milli eğitim geliştirme projesi kapsamında;üniversitelerde ikinci  öğretim,23 üniversite kurulması, eğitim fakültelerin müfredatında geliştirilmesi,yabancı dil ağırlıklı, liseler. laboratuarlar okullar, okul yapıları gibi alanlarda eğitimimize ciddi katkılar verniş olup teşkilatında ve yörede iyi tanınan bir eğitimcidir.


Sosyal Medyadan Bizi Takip Edin
  
Tasarım ve Kodlama: kergisi