1
bootstrap carousel by WOWSlider.com v8.7
İLÇEMİZ - TURİZM
KÜLTÜR TURİZİMİ

Çevresinde zengin tarihi eserler ve kalıntılar bulunmaktadır, ilçemizde kültürel anlamda tanıtım yeni başlamış ve bu değerler gün yüzüne çıkmaya başlamıştır. Bu tarihî zenginlik yanında, dilden giyim-kuşama, el sanatları, mahallî müzik ve oyunlara kadar mevcut potansiyel de yöresel halk tarafından korunmaya çalışılmaktadır.Çevresinde bulunan tarihi ve antik kalıntılar anıtlar kurulunca tespiti yapılmış Anadolu Medeniyetler müzesince kayda alınarak Çamlıdere Belediyesi Tarafından kurulacak olan Arkeo ( Medeniyetler )  müzesinde sergilenecektir.

İlçede Büyük evliyalardan Hz. Ömer’in Torunlarından Şeyh Ali Semerkandi Hz.’nin kabri bulunmaktadır. İnanç Turizminde önemli bölgelerden olan Çamlıdere, Şeyh Ali Semerkandi Hz.’ne ait külliyesi ve müzesi ile İnanç Turizminde önemli yol kat etmiştir. Türkiye’nin dört bir yanından Mübarek zaatı ziyarete gelenler ilçenin diğer güzelliklerine de hayran kalmaktadırlar.

Çamlıdere bir Müzeler Şehri olmuştur, ilçede açılan Türkiye’nin ilk Doğa ve Hayvan Müzesi, Çamlıdere Kültür Evi, Tarım Müzesi, Şeyh Ali Semerkandi Müzesi, Semerkandi Evi ve Kutsal Emanetler Müzesi ile kültür turizminde son zamanların gözdesi olmuştur.

Çamlıdere Belediyesinin çalışmalarıyla ilçede projesi devam eden Oyuncak Müzesi, Terazi ve Tartı Müzesi, Akeo (Medeniyetler Müzesi) ve Soba Müzesi de yakın zamanda hizmete açılacak olan Müzeler arasındadır.

Çevresinde zengin tarihi eserler ve kalıntılar bulunan ilçemizde kültürel tanıtıma son yıllarda daha fazla yer verilir olmuştur. Tarihî zenginlik yanında, dilden giyim-kuşama, el sanatları, mahallî müzik ve oyunlara kadar mevcut potansiyel de geliştirilme çabası içindedir.

Bütün bunların yanında İlçede yapılan sıcak su sondaj çalışmaları neticesinde 3 (üç) farklı noktadan termal sıcak su çıkartılmıştır. Artezyan kuyusundan ilçe merkezine özel yalıtımlı aktarım boruları ile taşınan termal su,  ilçe de temeli atılan ve yapımına başlanılan Termal Otel inşaat alanına kadar da taşınmıştır. Çamlıdere termal turizmde de kendisini göstermek için gayret göstermeye başlamış ve bu yönde yatırımların adımlarını atmıştır.


FOSİL ORMANI VE DEĞERLİ TAŞLARI

İlçemizde 17 Milyon yıl ve 55 Milyon yıl öncesine ait Dünya’nın beşinci büyük fosil ormanı bulunmaktadır. Yahşiyan ve Pelitçik jeosit Fosil ormanlarından çıkartılan fosil taşlar Çamlıdere insanın elinde değerlenerek içerisindeki akik ortaya çıkartılıp işlenmektedir. Taşın sanata dönüştüğü bu değerli topraklar Çamlıdere akik taşının da memleketidir. Çamlıdere akik taşının spa, fizik tedavi ve kaplıca tedavilerinde kullanılmasının yanında ayrıca takı tasarım ve hediyelik eşya olarak ta değerlendirilerek bir marka olma yolunda büyük adımlar atılmaktadır.

Jeopark turizminde de gelecek vaad eden ilçemiz bu alanda yapılacak olan projeleri gündemine almış ve proje çalışmalarını başlatmıştır.
çamlıdere fosil ormanı ile ilgili görsel sonucu
çamlıdere pelitçik fosil ormanı ile ilgili görsel sonucu

DOĞA TURİZİMİ

İlçemiz, ender bulunur ilginç yapısı ile turizmin her türlüsüne müsait bir görüntü arz eder. Dinlenmek, spor ve av yapmak, sessiz ve temiz bir ortamda iyi vakit geçirerek sağlam bir ruh yapısı kazanmak amacı ile; Aluçdağı Millî Parkı,Çamkoru Milli Parkı ve bunların yanında Kirazlı, Kapaklı, Tepebaş, Yağlıcaaluç yaylası, Alakoç Yaylası, Benli Yaylası, Bakırlı yaylası, Buğralar yaylası, Yediören yaylası ve   Dağları üzerindeki alanı tabii güzellikler açısından görülmeye değer yerler olup Kırsal ve yayla  Turizmi açısından mükemmel imkânlar sağlar.

Son zamanlarda oldukça rağbet gören dağ turizmi, doğa turları için ideal mekânlarımız, yaz-kış turların ilk seçeneği haline gelmiştir. Trekkıng (Doğa Yürüyüşü ) için her mevsim ideal cazibe merkezi olma yolunda emin adımlar atan Çamlıdere bu alanda yeni olamasına rağmen 17 farklı rotası ile Türkiye'nin en ilginç Trekkıng rotalarına sahiptir.

“Zümrüt” gibi bir yeşilliğin hâkim olduğu Aluğdağı, Çamkoru, Benli, Bakırlı, Yediören,Elveren, Yağlıcaaluç, Kirazlı, Kapaklı, Buğralar, Avşarlar, Meşeler yaylaları, gerçekten bozulmaya yüz tutmuş tabii zenginlikler içinde orijinal yapısı ile ender güzellikleri saklayan ve her mevsim farklı görüntüler sunan bir esrara sahiptir.

Park sahasında; yaban domuzu, ayı, tilki, çakal, sincap, tavşan, vaşak, sansar, gelincik, geyik, karaca, gibi hayvan ve bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda 200 civarında kuş türü bulunduğu tespit edilmiştir. Yurdumuzda yaşayan yırtıcı kuş türlerinin hemen hepsi bölgede görülür. Hatta Türkiye’de nadir görünen deniz kartalı, bozkır kartalı ve atmaca kartalı yanında diğer yırtıcı kuşlardan kızıl şahin, küçük kartal, küçük kerkenez ve baykuş da bu bölgede bulunur.

İlçemizde her çeşit(av hayvanı bulunabiliyor. Özellikle tavşan, tilki, kurt ve domuz gibi hayvanlara her tarafta rastlanır. Keklik, bıldırcın,halkalı (tahtalı) çevrenin çalılık, taşlık ve su kaynaklarının bulunması sebebiyle belli bölgelerde yoğunluktadır. 

Çamlıdere bayındır barajında, Gasma denilen tatlı su kefali, İnci kefali ve karabalık yanında kültür cinsi Aynalı ve İsrail Sazanı da tutulabiliyor.

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edin
  
Tasarım ve Kodlama: kergisi